Deratyzacja

Zwalczanie szczurów, myszy oraz innych szkodników odbywa się przy wykorzystaniu środków chemicznych, biologicznych lub też fizycznych. Zazwyczaj deratyzacja odbywa się za pomocą pułapek bądź zatrutego pokarmu.

Deratyzację przeprowadzamy za pomocą ustawienia karmników deratyzacyjnych, chwytaczy lub pułapek.
W karmnikach deratyzacyjnych stosowana jest bardzo skuteczna trutka na gryzonie, dzięki której gryzoń już po kilkunastu minutach i niewielkiej ilości zjedzonej substancji jest zwalczony.
Chwytacze są stosowane z myślą o humanitarnym zwalczaniu szkodników. Dzięki zastosowanym zapadniom gryzonie dostają się do chwytacza, ale nie są zabijane. Dzięki temu można je wywieźć z miejsca schwytania.
Do pułapek szkodniki zwabiane są atraktantem. Następnie w zależności od rodzaju pułapki gryzoń jest uśmiercany przy pomocy mechanizmu.
Koszty deratyzacji są ustalane indywidualnie, w zależności od rodzaju zastosowanego systemu chwytaczy, pułapek, karmników oraz ich ilości.

Dezynsekcja

Celem tego zabiegu jest zwalczenie oraz wytępienie szkodliwych owadów, m.in. much, komarów, pcheł, karaluchów czy też wszy. Dezynsekcja ma za zadanie zwalczanie dorosłych osobników, jak i ich larw oraz jaj. W zabiegu wykorzystać można środki fizyczne, mechaniczne, chemiczne bądź biologiczne. Dezynsekcję można przeprowadzać na kilka sposobów w zależności od rodzaju pomieszczenia oraz z jakim insektem mamy do czynienia. Ze względu na różne okresy lęgowe owadów zaleca się powtarzanie zabiegów dezynsekcyjnych w odstępach od dwóch do kilku tygodni.

Żelowanie – stosowanie punktowe preparatu, którym żywią się owady. Metoda bardzo skuteczna w przypadku karaczanów (karaluchy) ze względu na upodobania do zjadania martwych osobników. Substancja aktywna przenoszona jest wtedy na kolejne osobniki, dzięki czemu zjedzenie żelu przez jednego osobnika powoduje często śmierć kilku, kilkunastu kolejnych owadów. Żel jest wykładany w miejscach, w których owady przebywają lub na drodze ich przemieszczania się. Można również użyć tacek, na których umieszczamy żel, żeby nie zabrudzić powierzchni. Żel działa do 6 miesięcy od wyłożenia, w zależności od warunków w danym pomieszczeniu.
Cena: Od 160 zł (netto) za mieszkanie o powierzchni 70 m2. Cena wzrasta w zależności od powierzchni żelowania.

Oprysk – metoda stosowana przy zwalczaniu owadów biegających i latających. Środek owadobójczy jest rozpylany w pomieszczeniach zamieszkałych przez insekty. Owad nie musi bezpośrednio zjeść rozpylanej substancji. Wystarczy, że na niej usiądzie lub się o nią otrze. Mikrocząsteczki przyczepiają się do jego odnóży i czułek powodując porażenie układu nerwowego.
Cena: Od 150 zł (netto) za mieszkanie o powierzchni 70 m2. Cena wzrasta w zależności od powierzchni oprysku.

Gazowanie – najskuteczniejsza z metod dezynsekcyjnych, jednak najbardziej inwazyjna. Wymaga zamknięcia i zabezpieczenia pomieszczenia na 24 godziny, w którym nie mogą absolutnie przebywać ludzie i zwierzęta. Metodą tą mogą być zwalczane owady biegające i latające. Za pomocą świec dymnych jest rozprowadzany gaz w pomieszczeniu dzięki, któremu owady wdychające go giną lub się duszą poprzez zamknięcie tchawek (część układu oddechowego owadów).
Cena: Od 180 zł (netto) za pomieszczenie o kubaturze (objętości) 60 m3. Koszt wzrasta w zależności od kubatury pomieszczenia.

Pułapki – stosowane do monitoringu dezynsekcyjnego. Dzięki nim możemy sprawdzić z jakimi owadami mamy do czynienia oraz czy populacja danego gatunku się odnawia, czy też wymiera. Pułapki nie są skuteczną metodą zwalczania owadów, są jedynie doraźnym systemem monitoringu. Stosujemy urządzenia pomagające wyłapać owady każdego rodzaju biegające i latające.
Cena: Od 5 zł (netto) za punkt, w przypadku zamówienia mniejszego niż 100 zł, doliczane są koszty dojazdu.

Tel. 535-983-104

biuro@e-cnt.eu